top of page

Meidän tiimi

homekoira, homekoiratarkastus, hajutyöskentely

Yrittäjä

Olen Janni Makkonen, kuopiolainen homekoirayrittäjä. Tarjoan homekoirapalveluiden myös erilaisia koulutuspalveluita koirille ja kissoille. Olen harrastanut koiria 12-vuotiaasta saakka. Vapaa-ajallani olen kisannut tokossa, rally-tokossa ja agilityssä vuosien ajan. Laumassa on neljä koiraa, joista kaikki työskentelevät homekoirina apunani. Lauman vanhin on australianpaimenkoira Meier, kokenein työkoirani. Meierin tytär Winky toimii myös homekoiran tehtävissä yrityksessämme. Lisäksi yrityksessä on työntekijöinä luotettava ja kokenut labradorinnoutaja Ässä ja nuori innokas Myrkky-spanieli. Sivutoimisesti tarjoan myös media-assistentin palveluksia. 

Tutkinnot

Eläintenkouluttaja (at)

Homekoiraohjaaja

Hyötykoirakouluttaja

Media-assistentti

Taustaa

Opintoni Kpedun homekoiraohjaajana aloitin oman koirani Meierin kanssa ja Ässän omistajan jäädessä koulusta pois jatkoin opintoja sekä Meierin että Ässän kanssa. Valmistuin vuonna 2021.

Hajutyöskentely koirien (ja kissojen!) kanssa on kiinnostanut aina. Aikaisemmin koirille on tullut opetettua jälkeä, verijälkeä, esine-etsintää ja sienien etsintää. Tulipa myös kokeiltua miten nopeasti koira oppii etsimään rahaa. Aloitimme Meierin kanssa nose work -lajin treenaamisen ennen homekoiraohjaajakouluun pääsemistä.

Itse altistuin pahasti sisäilmaongelmille opiskellessani viittomakielen ohjaajaksi ja jouduin pitkälle sairaslomalle. Sisäilma-asiat alkoivat kiinnostaa aiheena ja odotin pari vuotta milloin Kpedulla alkaa uusi homekoiraohjaajakoulutus. Hain ja pääsin heti sisään. Päivääkään en ole katunut. Koen tämän työn kautta että voin auttaa ihmisiä aiheen äärellä ja mikä parasta kun voi yhdistää apuun parhaat ystäväni koirat ja niiden uskomattoman kyvyn haistaa.

Koirat ovat kuuluneet elämääni nuoresta asti. Perheeseemme saapui kääpiövillakoira ollessani 12-vuotias ja siitä koirien kanssa harrastaminen sitten lähti. Nuoresta saakka olen harrastanut koirien kanssa tokoa, agilityä ja näyttelyitä. Vuosien saatossa tuli myös koulutettua ja käytettyä näyttelykehissä niin omia kuin tuttujenkin koiria. Ensimmäinen oma koira Mili-porokoira tuli minulle ollessani 17-vuotias. Siitä vuosi eteenpäin ja elämään asteli australianpaimenkoira Muusa ja rotu vei mennessään. Nykyisin minulta löytyy myös kasvattajanimi ja olen kasvattanut yhden australianpaimenkoirapentueen, josta työkoiramme Winky on. Matkan varrella olen vetänyt myös monenlaisia koulutuksia ja kursseja. Työskentelen sivutoimisesti kuopiolaisella koirakoulu Ponderalla hajutyöskentelykurssien vetäjänä. Työskentelin myös eläinsairaalassa jonkin aikaa joka antoi valtavasti tietoa ja taitoa eläinten terveys- ja kipuasioista.

Vuosien saatossa hurahdin myös kissoihin ja silloisten kissojen kanssa tuli käytyä myös kissanäyttelyissä. Kissojen koulutus vei myös mukanaan ja annankin koulutusapua myös kissojen ongelmakäytösasioissa.

En edes nuorena voinut käsittää miksi minun pitäisi olla koirani "johtaja". Mehän olimme tasavertaisia kumppaneita. Tätä ideologiaa olen kantanut mukanani tähän päivään asti ja edelleen olemme koirieni kanssa tiimi, jossa minä ohjaan eteenpäin ja kaikkia jäseniä kuunnellaan. Hyvästä työstä maksetaan tietysti koirakavereille myös reilu palkkio leluin ja herkuin! Käytän koulutuksessani positiivisia koulutusmenetelmiä ja luottamus eläimen ja ihmisen välillä on minusta ensiarvoisen tärkeää. Koiramme saavat olla koiria eikä ne ole työkoneita vaikka yhdessä leipämme ansaitsemmekin. 

Koirat

bottom of page